Jazz in Amsterdam

De eerste jazzmusici die in Amsterdam aankwamen waren zwarte Amerikaanse soldaten, het spelen van vreemde muziek dat niemand ooit had gehoord.

Cotton Club in Nieuwmarkt en Casablanca op de Zeedijk in het Red Light District waren de eerste bars die live jazz in Amsterdam georganiseerd.

Zaterdag Jazz at Cotton Club

The Cotton Club op Nieuwmarkt zijn deuren opende voor het eerst in 1940, met de naam niet zo jazzy: Café Smit, na de eigenaar (Smit is de meest voorkomende Nederlandse achternaam).

Na de oorlog, Suriname immigranten en zwarte Amerikaanse soldaten introduceerde jazz en marihuana in de Amsterdamse scene, een uitstekende combinatie die zou duren tot de dag van vandaag.

Eigenaar Annie Smit viel al snel verliefd op Suriname trompet- speler Teddy ‘jazzcat’ Cotton en een naamswijziging van de bar, gevolgd.

Als de Cotton Club kon spreken, het zou zeker enkele geweldige verhalen te vertellen.

Elke zaterdag is er een Jazz concert in de Cotton Club.

Jazz Café Amsterdam Alto op het Leidseplein

Jazz Café Alto is gelegen in de buurt van het Leidseplein en heeft live jazz muziek elke nacht. De klantenkring is divers, waar studenten, muzikanten, bewoners en toeristen. Alto is een typisch Amsterdams bruin café en hoewel roken elders verboden is, zoals zijn de muren is het genieten van de nicotine al jaren, dus het voelt nog steeds als een echte jazz bar. Het is klein met weinig zitplaatsen en in het weekend kan het vullen vrij snel.

Bimhuis live jazz met het oog

Bimhuis heeft Amsterdam het belangrijkste podium voor live jazz muziek geweest sinds het in 1974 geopend, internationaal begunstigd door mensen als Charles Mingus, Archie Shepp, Cecil Taylor, Pharoah Sanders en Sun Ra.

Sinds 2005 Bimhuis is gevestigd in het Muziekgebouw aan ’t IJ, net ten oosten van het Centraal Station in een nieuw ontwikkeld gebied met een adembenemend uitzicht op het IJ water. Bimhuis is allemaal voor nieuwe ontwikkelingen in de live jazz muziek en haar programma kan onder andere heel avontuurlijke en experimentele muzikanten. Als u liever meer traditionele jazz sounds, zou het betalen om het programma te controleren.

Het Bimhuis heeft ook een restaurant, een late night bar en een zonnig terras langs de waterkant.